10 tips för hur du skapar en rofylld inredning
REFORMAS INREDNINGSBLOGG
10 tips för hur du skapar en rofylld inredningEn stressig vardag har vi alla. Just därför är det av yttersta vikt att göra det vi kan för att våra hem ska ge oss lugn och ro. När vi inreder på ett sätt som motverkar stress och som istället ger oss en känsla av lugn, kommer hela våra liv att kännas mer hanterbara. Motverka stressen i ditt liv genom smart inredning! Reformas inredningsexperter har tagit fram 10 mer eller mindre enkla tips för hur du kan skapa ett rofyllt hem.

1. Bra och rätt belysning

Enligt de flesta inredningsexperter bör ett rum ha minst fem stycken ljuskällor. Detta kan vid en första anblick kännas övermäktigt men lugn bara lugn – när det väl kommer till kritan är det inte så värst farligt. Med ljuskällor som du älskar kommer dessa skapa en härlig dynamik i din inredning. Vi vill gå bort från en stark taklampa som enda ljuskälla i ett rum och närma oss härligheten som uppstår när en 5-8 olika mindre starka ljuskällor tillsammans får lysa upp när mörkret faller in. Tänk dig ett upplägg likt följande: en subtil taklampa med dimmer, en dekorativ golvlampa bredvid fåtöljen, en vacker bordslampa på fönsterbrädan, ett gäng ljusstakar på sidobordet och några vackra ljuslyktor på soffbordet. Voila! Där har du ett vardagsrum som med hjälp av flera olika ljuskällor känns supermysigt och härligt att komma hem till!

2. Framhäv naturen även inomhus

De flesta av oss människor finner minst sagt lugn när vi är ute i naturen. Det är lätt att tänka att det är först när vi kommer ut i skogen som vi kan vara lugna. Men detta bör vi tänka om! Genom att ta med oss naturen inomhus kan vi framkalla precis samma känsla som vi får ute i naturen, även i våra hem. Låt ditt hem fyllas med gröna blad och växter året runt. Växter har som bekant en luftrenande funktion i våra hem och verkar därför även på ett undermedvetet plan för vårt välmående. Pryd ditt hem med vackra växter och blommor och njut av lugnet de tar med sig in till ditt hem!

3. Välj en lugn och härlig färgpalett

Vill du skapa ett hem som ger dig sinnesro bör du välja en lugn och fräsch färgpalett. Färger som är bevisat ha en lugnande effekt för oss människor är främst dova nyanser blått och grönt. Ljusa och avskalade färger så som vitt, beige och ljusgrått har liknande effekter och bör därför även tas i beaktning när du färgsätter ditt hem. Välj ut ett par olika färgkoder som du utgår ifrån när du målar om, samt väljer ut möbler och textilier till ditt hem. Försök sedan att inte gå allt för långt ifrån dessa färgkoder då det annars lätt ger ett rörigt intryck. Jordnära kulörer kommer höja mysfaktorn och lugnet i din inredning som även smittar av sig på ditt humör, de kan vi garantera!

4. Tänk praktiskt och funktionellt när du väljer förvaring

Förvaring är verkligen a och o när vi vill skapa en rofylld inredning. Det finns inget mer stressande än att ha för mycket prylar som ligger framme och just därför behöver ett hem ofta mer förvaring än du först kan tro. Kanske har du möjlighet att bygga en platsbyggd garderob under din trappa? Eller införskaffa en vacker skänk till hallen? Tänk på de utrymmen som än så länge är tomma i ditt hem och se till att ge dessa plaster och hörn en vacker förvaringsmöbel – det kommer att underlätta för dig när du vill skala av och skapa en lugn atmosfär.

5. Organisera och förvara för att skapa ro

Efter att du har dina förvaringsmöbler på plats kommer nästa viktiga steg. Detta steg är inget mindre än att just organisera, organisera och organisera. Allt du äger ska ha ett eget hem i ditt hem. Oavsett om det gäller din mobilladdare eller din soppslev. Låt varje låda i köket, varje låda i garderoben och varje låda i din TV-bänk vara organiserad för att ge dig en överblick och känsla av kontroll. Ingen gillar att behöva leta efter saker när de behöver dem. Om du ger varje ägodel en bestämd plats kommer du förvånas över hur enkelt det sedan är att hitta dem när du är i behov av just den där specifika saken du inte använder till vardags.

6. Glöm inte bort dina andra sinnen

Det är lätt att bara se till det visuella när vi inreder. Vi är alla mer eller mindre fast i en Instagram-värld där vi värdesätter hur våra hem ska se utåt kanske en aning för mycket. Faktum är att när du är hemma efter en lång arbetsdag är det långt ifrån bara dina ögon som tar in intryck. Lika viktiga är lukten, känslan och ljudet. Införskaffa några härliga doftljus som har en härlig doft som du tycker om. En mjuk sovrums matta som du på kvällar och mornar får härliga rysningar av att sätta dina fötter på. Och sist men inte minst, öppna fönstret för att släppa in fågelkvittret, eller investera i ett par bra högtalare som ger ett mjukt ljud när du sätter på din favoritskiva. När vi tar även lukten, känslan och hörseln i beaktning när vi inreder kommer du omedelbart känna dig lugnare och mindre stressad.

7. Skapa utrymmen anpassade för dina behov

Fundera över vad som får dig att må bra, och välj att inreda därefter. Kanske du märker hur mycket bättre du mår om du tar dig tid för meditation eller yoga? Då bör du avsätta en del av ditt hem anpassat för just detta. Skapa en meditationshörna i ditt sovrum med plats för en yoga-matta, några mjuka kuddar och en filt. Detta blir på så sätt en plats som underlättar och kanske till och med påminner dig om att ta tid till din meditation. Mår du bra av att måla eller pyssla kan en inspirerande arbetshörna vara svaret för dig. Där kan du ta dig tid att måla och skapa – vilket även är bevisat ha positiva effekter på vårt välmående.

8. Var inte rädd för det ej perfekta

Det är lätt att vi hamnar i en tanke att allt ska vara perfekt hemma. Detta bör vi försöka släppa i den mån vi kan då det i det ej perfekta skapas en personlig känsla som är mycket mer viktig än att våra gäster ger oss komplimanger för vår inredning. Är den där gamla lampan du ärvt av din mormor något som du älskar och får dig att känna ro – ha kvar den! Låt inte faktumet att den kanske inte är det senaste på trendhimlen stoppa dig.

9. Öppna upp istället för att stänga till

En öppen planlösning har en rofylld effekt på ett hem. Har du en vägg som skärmar av i vardagsrummet – slå upp den! Ju större ytor vi ger varje rum ju mer kommer vi vilja vara där.

10. Lägg fokus på ditt sovrum

Det kanske allra viktigaste för att få en stressfri vardag är att värna och prioritera vår sömn. Just därför bör du lägga extra krut på inredningen av ditt sovrum och göra det till din högborg av lugnt och ro. Investera i vackert böljande och mörkläggande gardiner, köp den där postern eller tavlan som du alltid drömt om, unna dig ett vackert överkast och en härlig taklampa. När du gör ditt sovrum vackert och mysigt kommer du vilja spendera mer tid där. Just därför finns det en poäng att skapa en härlig inredning i sovrummet så att du längtar dit om kvällarna.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden Z9L5Sh:
Kommentarer:
Fortsätt »
Recycled materials

Recycled Materials

22% av de möbler vi sålt under 2023 har varit tillverkade av återvunna material. Vi vill framåt få denna andel att växa med 10% årligen.

Sustainable transport

Sustainable Transport

Ingenting som går att köpa hos oss har transporterats med flyg. Vi fraktar uteslutande med iso14001-certifierade båtar och erbjuder mer hållbara fraktalternativ i kassan.

Buy For Good

Buy for good

För varje order tar Reforma en del av vinsten för att investera i grön el-produktion. Vi har hittills byggt vindkraftverk i Kina och solcellsplarker i Indien.

Locally produced

Locally produced

Under 2023 har Reforma utökat sitt sortiment av möbler och inredning som produceras i Europa. Kortare transport leder till minskade utsläpp.

Sustainable packaging

Sustainable Packaging

Våra ordrar packas i FSC-märkta kartonger och skyddas till största del av återvunnen plast. Vi uppmanar alla våra kunder att återvinna allt emballage som våra artiklar skickats i.

Good working conditions

Good Working Conditions

Vi producerar våra möbler i fabriker som erbjuder schyssta arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Detta säkerställs genom kontroller utförda av oberoende kontrollkontor.

Certified factories

Certified Factories

De flesta av våra möbler är tillverkade i fabriker som arbetar aktivt med avfallshantering, smart resursanvändning och har nolltolerans för kemikalier eller andra farliga material.

Animal welfare

Animal Welfare

För de mattor och möbler som är tillverkade av ull och läder ser vi till att det i produktion och materialval tas hänsyn till djur och natur.

Biodegradeable

Biodegradeable

Många av våra möbler och inredningsdetaljer är 100% nedbrytbara. I praktiken betyder det att möbeln kan brytas ner av naturen lika enkelt som matrester.

ny kund? Få 5% rabatt på ditt första köp.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på instagram för att förtur till kampanjer, erbjudanden och nyheter!
Ange koden i kassan när du handlat klart.
Tack för att du prenumererar!
Ny kund? 
Få 5% rabatt på ditt första köp.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att förtur till kampanjer, erbjudanden och nyheter. 
Thank you for subscribing!