1900-talets mest formgivande inredningsstilar
REFORMAS INREDNINGSBLOGG
1900-talets mest formgivande inredningsstilar



Under 1900-talet formades såväl den moderna människan som de moderna inredningsstilarna. Under detta århundrade demokratiserades heminredning och framträdande designers och formgivare gjorde det möjligt för även den vanliga människan att börja bry sig om hur ens hem såg ut. Vi har djupdykt i de mest framträdande inredningstilarna under förra seklet och här finner du de bästa tipsen för att få till allt från 20-talets Art Deco till 60-talet Pop Art-stil i ditt hem på 2000-talet!


Art Deco – 1920tal

Under 1900talets början växte inredningsstilen Art Deco sig starkare på inredningshimlen. Den kommer från början ifrån Frankrike och uttrycker det exceptionellt lyxiga i inredningsväg. Art Deco var en ny lyxig, exklusiv och trendig stil som de allra rikaste började inreda sina hem med. Inom Art Decon användes exklusiva material så som elfenben, guld, marmor, glas och brons. Starka färger dominerade möbeldesignen och stilen fick därför sin exhibitionistiska och uttrycksfulla form. Orientaliska influenser gav denna stil även en annan dimension – nämligen den exotiska och färgglada känslan som även den framgår tydligt inom denna stil. Vill du få till en Art Deco känsla i ditt hem ska du satsa på möbler med starka färger så som mörkgrön, mörkblå och senapsgul. Du ska även pryda ditt hem med mönstrade tapeter, och inredning i guld, mässing, brons och glas.


Bauhaus – Rent, strömlinjeformat och enkelt

1919 startades en designskola i Tyskland vid namn Bauhaus. Ingen visste då att denna designskola skulle bli namnet till en helt ny inredningstrend som än idag håller sig relevant och omtyckt av alla inredningsnördar där ute. Bauhaus-stilen var nytänkande och modig med sina raka linjer och lyxiga materialval. Rena former, strömlinjeformade linjer och enkla designer är vad som beskriver denna stil bäst. Form och funktion kombinerades för kanske första gången vilket blev en stark motreaktion till 20-talets Art Deco-trend. Stål och läder användes tillsammans för att skapa de vackraste av fåtöljer och glas och järn började för första gången konkurrera ut det massiva trät från möbelproduktion.


30-talets funktionalism – funktion möter form

Under 30-talet började det praktiska och funktionella uppskattas allt mer och skandinaviska designnamn så som Alvar Alto, Bruno Mathsson och Gregor Paulsson kom på kartan. Detta var naturligtvis till Carl Malmsten och hela svenskt Tenn-ligans förskräckelse och de mer traditionella designnördarna bävade för detta! Funktionalismens framsteg gav några av våra mest klassiska möbler så som den flätade fåtöljen i canvas och trä samt mer praktiska och prisvärda möbler tillverkade i industri. Någon stans här om kring började möbler och inredning demokratiseras och allt fler människor hade nu äntligen möjlighet att börja bry sig om hur de skulle inreda sina hem.


Framtidsanda och futurism under 50-talet

Vi tar oss vidare till mitten av 1900talet och inget mindre än 50talets inredningstrender som vi än idag kan hitta element av i inredningstidningar. Detta var efterkrigstiden alla hade väntat på och människor kunde äntligen pusta ut och börja tänka högra upp på den berömda behovstrappan. Vid denna tidpunkt började nytänkande och vibrerande inredning dyka upp och möblerna får oss ibland att tänka på allt från rymdskepp till futuristiska element. Skrikande färger i grönt och blått, under detta årtionde i mycket ljusare nyanser än under 20-talets Art Deco-fas dominerade hemmen. Teakmöbler och trä växte sig starkt och funktionaliteten blomstrade. Människor ville nu ha praktiska möbler som kändes moderna och framtidsenliga. Tänk heltäckningsmattor, blommiga tapeter, teakmöbler och fåtöljer och soffor med raka hårda linjer. Här finns mycket att hämta till din inredning även nu under 2000-talet.


50-talets USA

Under 50-talets USA växte dessutom den stora Diner-trenden fram. Det var snabbmatskedjornas glansdagar med rutiga golv, lädersoffor och kromade bardiskar. Runda former möter hårda grafiska inslag och färgsprakande detaljer möter vitt, grått och svart. Denna inredningsstil syntes även ofta på USA:s alla dansbanor och rollerdiscon.


Pop Art: den skrikiga inredningstrenden under 60-talet

Under 60-talet växte en ny stark trend fram. Det var inget mindre än Pop Art som än idag är relevant och omtyckt av många. Vi låter tankarna vandra till Andy Warhols färgsprakande konst och skrikiga färger med grafiska mönster på allt från golv, väggar och tak. Denna inredningsstil ansågs banbrytande med dess starka färger och poppiga designer. Med inspiration från serieteckningsvärlden skapades hem som såg näst intill overkliga ut. Rosa väggar, knallgröna heltäckningsmattor, målade lister i utstickande färger, galna mönster och nytänkande former. Smakfullhet och minimalism hade lämnats bakom och denna excentriska stil växte sig starkt. Inte helt orelaterat till den sociala förändring och skifte som skedde kring samma tid. Sex, drugs and rock’n’roll fanns på allas läppar och Pop Art-stilen är inget undantag från denna tid. Humor var en stark spelare i denna trend och inredare ville få människor att le och skratta när de klev in i ett rum.


Få till 1900-talets mest trendiga inredningsstilar i ditt hem 2019!

Vill du få till någon av dessa stilar har vi neda tagit fram några enkla tips och tricks för att du ska kunna omvandla ditt hem och göra din egna moderna tappning av dessa stora inredningstrender

  1. För Art Deco stilen rekommenderar vi en stor och härlig sammetsfåtölj i mörkblått eller ett coolt soffbord i mässing och glas
  2. För den minimalistiska bauhaus stilen rekommenderar vi att du klickar hem en vacker läderstol från Reforma Sthlm som du kan uppdatera köket med. Detta kommer ge ett omedelbart uppsving till din inredning.
  3. I Funktionelismens anda borde du satsa på någon av våra flätade möbler i rotting och canvas. Dessa är lika praktiska som snygga och dessutom mycket prisvärda!
  4. För att få till 50-talsstilen passar ingenting bättre än våra populära ’Brooklyn’-stolar som liknar den klassiska Eames-stolen. Dessa fantastiska stolar för våra tankar till 50talets New York och du kommer få en omedelbart trendig och snygg känsla i ditt hem!
  5. För att få till 60-talets framträdande Pop Art-stil bör du satsa på posters i färgstarka kulörer och våga satsa på färg och form i ditt hem! Vi lovar dig, du kommer inte att ångra dig då du varje morgon kommer att få vakna med ett leende på läpparna!
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden rXwqNy:
Kommentarer:
Fortsätt »
Recycled materials

Recycled Materials

22% av de möbler vi sålt under 2023 har varit tillverkade av återvunna material. Vi vill framåt få denna andel att växa med 10% årligen.

Sustainable transport

Sustainable Transport

Ingenting som går att köpa hos oss har transporterats med flyg. Vi fraktar uteslutande med iso14001-certifierade båtar och erbjuder mer hållbara fraktalternativ i kassan.

Buy For Good

Buy for good

För varje order tar Reforma en del av vinsten för att investera i grön el-produktion. Vi har hittills byggt vindkraftverk i Kina och solcellsplarker i Indien.

Locally produced

Locally produced

Under 2023 har Reforma utökat sitt sortiment av möbler och inredning som produceras i Europa. Kortare transport leder till minskade utsläpp.

Sustainable packaging

Sustainable Packaging

Våra ordrar packas i FSC-märkta kartonger och skyddas till största del av återvunnen plast. Vi uppmanar alla våra kunder att återvinna allt emballage som våra artiklar skickats i.

Good working conditions

Good Working Conditions

Vi producerar våra möbler i fabriker som erbjuder schyssta arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Detta säkerställs genom kontroller utförda av oberoende kontrollkontor.

Certified factories

Certified Factories

De flesta av våra möbler är tillverkade i fabriker som arbetar aktivt med avfallshantering, smart resursanvändning och har nolltolerans för kemikalier eller andra farliga material.

Animal welfare

Animal Welfare

För de mattor och möbler som är tillverkade av ull och läder ser vi till att det i produktion och materialval tas hänsyn till djur och natur.

Biodegradeable

Biodegradeable

Många av våra möbler och inredningsdetaljer är 100% nedbrytbara. I praktiken betyder det att möbeln kan brytas ner av naturen lika enkelt som matrester.

ny kund? Få 5% rabatt på ditt första köp.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på instagram för att förtur till kampanjer, erbjudanden och nyheter!
Ange koden i kassan när du handlat klart.
Tack för att du prenumererar!
Ny kund? 
Få 5% rabatt på ditt första köp.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att förtur till kampanjer, erbjudanden och nyheter. 
Thank you for subscribing!