Inred med mattor - så lyckas du!
REFORMAS INREDNINGSBLOGG
Inred med mattor - så lyckas du!

Inred med mattor

Mattor - tips och idéer hur du inreder med mattor

Mattan - vi tar den lätt för givet där den ligger platt på golvet. Vi vill slå ett slag för att låta mattorna ta mer plats. Något som inte är svårt med tanke på att många av dom idag ser ut som rena konstverk! En matta kan som sagt både vara vacker och iögonfallande men även så sober i sin framtoning att den smälter ihop med rummet i övrigt. Oavsett vilken typ av matta du väljer så gör den nästan alltid att rummet känns komplett och hemtrevligt. Mattor hjälper också till att dämpa skarpa ljud och skapar därmed en behagligare miljö i ditt hem.Mattor för hemmets olika rum

Alla mattor passar inte alla olika rum utan varje rum kräver olika typer av mattor, både när det kommer till design och funktion! Vissa hem kräver stora mattor medan mindre lägenheter såklart har behov av små mattor och en ullmatta kan passa perfekt i ett hem medan en trasmatta gör sig bättre i ett annat hem, ja ni förstår vad vi menar! Här nedan har vi listat några saker som kan vara bra att tänka på för varje specifikt rum när du väljer matta:

Miljövänliga mattor till barnrum

En matta till ett barnrum bör vara stor och mjuk så att barnet kan sitta och leka på den och så att eventuella fall blir så mjuka som möjligt för barnet! En fördel med att välja en stor matta istället för en heltäckningmatta är att rengörningen av mattan blir enklare då du kan ta ut och skaka mattan med jämna mellanrum samt att det möjliggör flera typer av tvättmöjligheter med en stor matta jämfört med heltäcknignsmattan. En annan viktig aspekt att tänka på när det kommer till mattor till barnrummet är att de i högsta möjliga mån är miljövänliga och tillverkade utan onödiga kemikalier. På Reforma har vi ett flertal olika mattor som passar bra för barnrummet och som är tillverkade på ett hållbart sätt, se t.ex. denna matta som är tillverkad av återvunna PET-flaskor!
Vårt varumärke Dixie har ett flertal mattor som är tillverkade på ett hållbart sätt, se gärna vårt tidigare inlägg där vi skrivit om dom här!


Mjuka mattor till sovrummet

Det första ens fötter möter på morgonen ska inte vara ett kallt och ruggigt golv! Att istället få sätta ner fötterna på en mjuk och varm matta gör att hela dagen får en bättre start och därför rekommenderar vi verkligen att inreda med en matta i sovrummet och helst under sängen! Mattan under sängen bör vara så stor att den sträcker sig minst 50 cm utanför sängen så att du som sagt kan ställa dig på den när du kliver upp ur sängen på morgonen! För en sådan harmonisk känsla som möjligt är det en god idé att låta mattans färg harmonisera med sängen och sovrummets färgskala och och material. Vi har ett stort utvud av vävda och handknutna mattor som passar bra i de flesa sovrum!

Skapa avgränsningar med mattor i kök och vardagsrum

Idag är det vanligt och populärt med öppna planlösningar där köket är en del av vardagsrummet och vice versa. En matta kan hjälpa till att skapa naturliga “rum i rummet” eller naturliga avgränsningar som gör att rummen ändå känns separerade på ett harmoniskt och hemtrevligt sätt. I köket är det viktigt att välja en matta som tål smuts och matrester så var noga med att titta på tvättanvisningarna innan du gör ditt val av matta till ditt kök! I vardagsrummet är ofta en stor och mjuk matta att föredra då detta för många är en plats för avkoppling. En mjuk matta bidrar till en lugnare känsla och om du har en soffa behövs ofta en stor matta för att kunna täcka in både soffan och en bit utanför soffan, samt ev ett soffbord. Här kan du hitta ett stort utval av mattor som passar bra i kök och vardagsrum! Kreativ inredning med mattor

Hittills har vi gått igenom de mest traditionella sätten att inreda med mattor. Men mattor funkar alldeles perfekt för att inreda mysiga sitthörnor, snygga och bekväma sänggavlar eller varför inte som ett enskilt konstverk på väggen!? Låt fantasin flöda, det finns egentligen inga begränsningar för hur du enkelt kan lyfta ditt hem med mattor!


Bästa tipsen : Så lyckas du inreda med mattor

Här kommer några enkla och konkreta tips på hur du lyckas med inredningen med mattor i ditt hem!


1. Välj hellre en stor än en för liten matta

Det viktigaste är såklart att mattan du väljer harmoniserar med ditt hem och din stil! Men även storleken har stor betydelse när det kommer till val av matta! Mät innan hur stor matta du behöver så att du inte riskerar att köpa en för liten matta. En matta som inte är tillräckligt stor riskerar nämligen att “försvinna” under resten av möblerna om den inte tar tillräckligt stor plats! Mattan bör vara minst lika bred som soffan, gärna bredare och om mattan ska ligga under köksbordet är en bra regel att alla köksstolar ska få plats på den även när de är utdragna!


2. Lägg flera mattor kant i kant

Stora mattor är ofta väldigt dyra och finns dessutom i begränsat utbud. Ett bra budgettips är därför att sätta ihop två eller flera mattor till en större matta. Låt kreativiteten och fantasin flöda och prova dig fram! Var inte rädd att mixa olika mattors mönster och material. Lägg mattorna lite omlott så att kanterna döljs. Du kan även sy eller tejpa ihop mattorna under om du till varje pris vill undvika att de åker isär. Se hela vårt utbud av mattor här och kombinera ihop just dina favoriter!


3. Mattan ska harmonisera med resten av rummet

Mattan är modets motsvarighet till skor - dvs ett av rummets viktigaste plagg! Mattan bör därför matcha och harmonisera väl med rummets färgskala och stil för att det inte ska skära sig. Alternativt låter man mattan vara pricket över i:et genom att t.ex. gå i en accentfärg eller mönster, men då bör resten av rummets inredning vara väldigt homogen och sammanhållande.


4. Rätt matta till rätt rum

Olika typer av mattor passa bra för olika typer av rum! I en hall passar ofta t.ex. trasmattor och dörrmattor bra då dessa kan tvättas och tål smuts från skor bättre än t.ex. ullmattor. I sovrummet däremot gör sig en ullmatta under sängen väldigt bra då den snarare är till för att värma fötterna på morgonen! I köket bör du välja en matta som tål smuts och matrester bra - speciellt om du har små barn..! I barnrummet är det oftast bäst att välja en mjuk matta som är bekväm att leka på och i badrummet bör du välja en badrumsmatta som torkar snabbt!


Guide: Såhär placerar du mattan i rummet!

I köket - under matbordet

I köket ska mattan under matbordet sticka ut ca 50–85 centimeter från bordskanten. Det är viktigt att alla stolsbenen får plats på mattan när du drar ut stolen för att sätta dig ner ner vid kökbordet. Annars finns det risk att stolen “fastnar” på mattkanten när den ska skjutas in eller ut.


Under sängen i sovrummet

I sovrummet får mattan gärna vara mjuk och skön! Om den placeras under sängen bör mattan sticka ut cirka 60 centimeter från sängkanten så att det går att sätter ner fötterna på mattan runt sängen.


I vardagsrummet - matta under soffbordet

Även i detta rum bör mattan vara så pass stor att samtliga möbler ryms på den. Ett knep är att alla möbler minst ska placeras 20 cm in på mattkanten, annars är det risk att den upplevs som för liten.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden BCagen:
Kommentarer:
Fortsätt »
Recycled materials

Recycled Materials

22% av de möbler vi sålt under 2020 har varit tillverkade av återvunna material. Vi vill framåt få denna andel att växa med 10% årligen.

Sustainable transport

Sustainable Transport

Ingenting som går att köpa hos oss har transporterats med flyg. Vi fraktar uteslutande med iso14001-certifierade båtar och erbjuder mer hållbara fraktalternativ i kassan.

Buy For Good

Buy for good

För varje order tar Reforma en del av vinsten för att investera i grön el-produktion. Vi har hittills byggt vindkraftverk i Kina och solcellsplarker i Indien.

Locally produced

Locally produced

Under 2020 har Reforma utökat sitt sortiment av möbler och inredning som produceras i Europa. Kortare transport leder till minskade utsläpp.

Sustainable packaging

Sustainable Packaging

Våra ordrar packas i FSC-märkta kartonger och skyddas till största del av återvunnen plast. Vi uppmanar alla våra kunder att återvinna allt emballage som våra artiklar skickats i.

Good working conditions

Good Working Conditions

Vi producerar våra möbler i fabriker som erbjuder schyssta arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Detta säkerställs genom kontroller utförda av oberoende kontrollkontor.

Certified factories

Certified Factories

De flesta av våra möbler är tillverkade i fabriker som arbetar aktivt med avfallshantering, smart resursanvändning och har nolltolerans för kemikalier eller andra farliga material.

Animal welfare

Animal Welfare

För de mattor och möbler som är tillverkade av ull och läder ser vi till att det i produktion och materialval tas hänsyn till djur och natur.

Biodegradeable

Biodegradeable

Många av våra möbler och inredningsdetaljer är 100% nedbrytbara. I praktiken betyder det att möbeln kan brytas ner av naturen lika enkelt som matrester.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Få förtur till kampanjer, erbjudanden och nyheter genom våra inspirerande nyhetsbrev!