Inred sommarstugan
REFORMAS INREDNINGSBLOGG
Inred sommarstuganInred sommarstugan

Vem har väl inte drömt om den lilla röda stugan med vita knutar, på landet bland skogar och sjöar? Trots att vi blir allt mer urbaniserade och åker på långa flygresor, är det många av oss som längtar ut i naturen och en enklare tillvaro, inte minst runt högtider som midsommar och jul.

Är du en av de hundratusentals svenskar som äger en sommarstuga, kommer du garanterat med jämna mellanrum fundera på vad som egentligen är en smart inredning för en liten stuga. Inredning för fritidshus avviker ofta från den vi har i ordinarie bostäder, men att inreda sommarstugan behöver egentligen inte skilja sig från det vanliga hemmet. På Reforma hittar du mängder av rustika möbler och inredningsdetaljer, vilka passar perfekt som smart inredning i en liten stuga.

Smart inredning i liten stuga

I många fall är sommarstugan en aning mindre, och framförallt av enklare karaktär, jämfört med din ordinarie bostad. Därför gäller det att tänka till på förhand för att skapa en riktigt smart inredning i en liten sommarstuga. Utnyttja alla ytor, även på höjden, men undvik att ha allt för mycket prylar som tar utrymme och ger ett rörigt intryck. Som inredning i fritidshus tycker vi på Reforma att möbler och saker i naturmaterial gör sig extra bra, även väggar, golv, bänkskivor och så vidare får gärna vara i trä eller andra naturmaterial.

Bäddsoffan är en given detalj för en smart inredning av en liten stuga. En funktion på dagen, en annan på natten, helt enkelt ett bra exempel på hur du ska tänka kring inredningen av ditt fritidshus. På Reforma hittar du passande bäddsoffor och andra möbler när du vill få in mycket funktion på en liten yta.

Tips när du ska inreda sommarstugan

När du ska inreda sommarstugan gäller det att tänka både praktiskt och estetiskt. I de fall där sommarstugan är på färre kvadratmeter jämfört med ditt vanliga boende, är det kanske extra viktigt att planera noga. På så sätt kan du skapa en smart inredning i en liten stuga och ändå få det både mysigt och ombonat.

Om ditt fritidshus inte är vinterbonat, och med andra ord är en sommarstuga (med betoning på sommar), är det ett hett tips att flytta en del av vardagssysslorna till trädgården. Med ett utekök maximerar du både utrymmet och sommarkänslan. Satsa på praktiska, vädertåliga bänkar som får fungera som arbetsytor. Komplettera med en grill, gasolkök eller vad du nu föredrar. Uteköket fungerar naturligtvis som bäst soliga, sköna dagar – men med tak över köket fungerar det i de flesta väderlekar.

När du ska inreda sommarstugan bör du alltid utgå från det aktuella huset, trädgården och omgivningen. Är det en vit stuga, vägg i vägg med dussintals andra i en genuin, bohuslänsk fiskeby? Eller ett rött torp beläget i Dalarnas vidsträckta skogar? Utgå helt enkelt från gällande stuga och anpassa dess inredning för att matcha omgivningarna för en än mer harmonisk miljö.

Passande inredning i fritidshuset

Att skapa en smart inredning i en liten stuga, likväl som en matchande inredning i ditt fritidshus, är en uppgift som varierar beroende på syfte och mål. Ett fritidshus behöver inte nödvändigtvis vara ett rent sommarhus, utan kan med rätt isolering och utrustning användas året om. Rätt inredning för stugan beror alltså på när och hur den används. Tänk själv att fira jul i en timmerstuga i fjällvärlden – en ynnest som förtjänar en väl tilltänkt inredning! Naturmaterial i mörka färger, en kamin och härliga, värmande plädar får oss att längta till vintern i fritidshuset. Hos oss på Reforma hittar du möbler och inredningsdetaljer som förgyller vilken stuga som helst, året om.

Ytor för flera olika syften

Förutom praktiska och estetiska inredningsdetaljer i naturmaterial bör inredningen i ditt fritidshus bestå av möbler som verkligen tar tillvara på utrymmet – utan att för den sakens skull ge ett plottrigt intryck. Satsa på möbler som går att placera i rummets hörn, för att minska “döyta”. Bygg förvaringsutrymme med hjälp av hyllsystem som når ända upp till taket för att ta tillvara på höjden. Kanske har du till och med möjlighet att ordna ett sovloft?

Flyttbara och vikbara möbler

För att lyckas skapa en riktigt smart inredning i en liten stuga, gäller det att använda väldesignade möbler. Vi vill verkligen slå ett slag för möbler som går lätt att flytta på eller fälla ihop när de inte används. Kika igenom vårt sortiment av klaffbord för att förstå hur vi menar. Bäddsoffor är, som vi varit inne på tidigare, ett annat exempel på en möbel som har olika funktioner.

Vill du på ett enkelt sätt skapa känslan av flera olika rum i stugan, kan vi tipsa om portabla rumsavdelare. Har du exempelvis en säng i stugans hörn, kan en rumsavdelare ge en mer privat känsla. Hos oss hittar du rumsavdelare som dessutom är riktigt fina inredningsdetaljer.

Använd naturen

Vi på Reforma brinner för naturen, en ren miljö och att dra vårt strå till stacken för en mer hållbar värld. Därför gör vi allt vi kan för att klimatkompensera på olika sätt, och vi använder gärna återvunnet material i våra produkter. Förutom att behandla naturen med respekt när det gäller vår verksamhet, tycker vi att det är en utmärkt idé att bjuda in naturen som en del av stugans inredning. Använd gärna drivved eller andra material, som fått nytt liv av naturens vård. Perfekt för att skapa din unika, miljömedvetna och hållbara hylla eller liknande möbel!

Inspiration till sommarstugan

Även om du nu fått höra ett antal gånger att funktion och flexibilitet är viktiga ledord när du planerar en smart inredning av en liten stuga, förstår vi att idéerna kan tryta. Därför bjuder vi avslutningsvis på lite inspiration som kan vara till hjälp för att skapa en härlig inredning i ditt fritidshus.

Integrera utomhus och inomhus

När kompisarna eller svärföräldrarna kommer på besök kan utrymmet i en mindre sommarstuga kännas trångt. Med hjälp av en bekväm sittgrupp, mysiga plädar och kanske en terassvärmare, blir altanen ett givet val för trevliga kvällar med umgänge och samkväm.

Maximera utrymmet

Utnyttja väggarna! Sätt upp hyllor och andra detaljer, exempelvis sängbord, direkt på väggarna. Både snyggt och platsbesparande! Även matbordet kan med fördel fästas direkt på väggen – och sedan fällas ner vid behov. Vi nämnde väl att klaffbord är en idealisk inredningsdetalj för att skapa en smart inredning i en liten stuga?

Minimalistisk inredning i fritidshus

Det är inte helt ovanligt att fritidshus tenderar att bli avstjälpningsplatser för möbler och inredningsdetaljer som vi tröttnat på i våra ordinarie bostäder. Istället för att åka på semester till en stuga full med möbler som du tröttnat på, vill vi slå ett slag för en minimalistisk inredning av stugan.

Tänk på att prylar som blivit överflödiga i ditt hem sannolikt inte får ett naturligt uppsving i sommarstugan heller. Stugan är ju dessutom för de flesta av oss en plats som förknippas med en enklare tillvaro med mindre stress. Med andra ord bör kanske uttjänta möbler lämnas till second hand, och fritidshuset få förbli en avkopplande plats präglad av enkelhet, lugn och ro.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden udnN75:
Kommentarer:
Fortsätt »
Recycled materials

Recycled Materials

22% av de möbler vi sålt under 2020 har varit tillverkade av återvunna material. Vi vill framåt få denna andel att växa med 10% årligen.

Sustainable transport

Sustainable Transport

Ingenting som går att köpa hos oss har transporterats med flyg. Vi fraktar uteslutande med iso14001-certifierade båtar och erbjuder mer hållbara fraktalternativ i kassan.

Buy For Good

Buy for good

För varje order tar Reforma en del av vinsten för att investera i grön el-produktion. Vi har hittills byggt vindkraftverk i Kina och solcellsplarker i Indien.

Locally produced

Locally produced

Under 2020 har Reforma utökat sitt sortiment av möbler och inredning som produceras i Europa. Kortare transport leder till minskade utsläpp.

Sustainable packaging

Sustainable Packaging

Våra ordrar packas i FSC-märkta kartonger och skyddas till största del av återvunnen plast. Vi uppmanar alla våra kunder att återvinna allt emballage som våra artiklar skickats i.

Good working conditions

Good Working Conditions

Vi producerar våra möbler i fabriker som erbjuder schyssta arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Detta säkerställs genom kontroller utförda av oberoende kontrollkontor.

Certified factories

Certified Factories

De flesta av våra möbler är tillverkade i fabriker som arbetar aktivt med avfallshantering, smart resursanvändning och har nolltolerans för kemikalier eller andra farliga material.

Animal welfare

Animal Welfare

För de mattor och möbler som är tillverkade av ull och läder ser vi till att det i produktion och materialval tas hänsyn till djur och natur.

Biodegradeable

Biodegradeable

Många av våra möbler och inredningsdetaljer är 100% nedbrytbara. I praktiken betyder det att möbeln kan brytas ner av naturen lika enkelt som matrester.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Få förtur till kampanjer, erbjudanden och nyheter genom våra inspirerande nyhetsbrev!