REFORMAS INREDNINGSBLOGG
Målade möbler väggar och paneler
Trenden från att allt ska ha varit vitt tog verkligen en vändning för ett par år sedan. Då kändes det riktigt skrämmande att alla våra ljusa vita miljöer skulle smutsas ner med mörka kulörer. Nu är ju både de mörkaste men också de dova kulörerna helt rätt. Har man väl börjar förändra en vit vägg i sitt hem är det svårt att stanna där.  Kanske börjar man med just en vägg i ett rum för att sen våga sig på 2 av väggarna. Nu är det inte ens farligt att våga sig på alla rummets väggar. När det första rummet fått sig en ny touch känns plötsligt de andra rummen tråkigt ljusa. Antingen fortsätter man i nästa rum, med en kanske ännu mörkare kulör eller så väljer man att bara förnya med en liten nyansskillnad. Dom där nyansskillnaderna gör större skillnad än vad man tror. I jämförelse med de vita listerna, socklarna och resterande inredning så kan en liten nyansskillnad ge stor effekt. Vad man väljer för nyans beror nog på vilket rum som skall färgsättas och även rummets storlek och ljusinsläpp. Kanske har man en stor soffa i rummet som man inte tänkt byta ut, då får man utgå lite från vilken färg soffan har och sen välja kulör och nyans efter det.


Kulörerna som vi gillar är många. De grå är populära, beige syns allt mer och mer och ofta med en nyans av grått i. Då brukar kulören kallas greige. De gröna och även bruna kulörerna är de som verkligen ger värme och trivsel. Tacksamhet känner vi när de gamla husen har bevarat sina väggpaneler. Men det finns även riktigt fina att köpa i handeln. Många väljer att själva tillverka sina väggpaneler / spegelpaneler, perfekt att kunna välja exakt önskat utförande och mått. De vita panelväggarna kan lyfta vilket rum som helst och väggen över panelen kan målas i en passande kulör. Även om vi gillar att bryta av, exvis en dov grön vägg ihop med en vit panel så väljer vi också att måla både panel och vägg i samma färg. Rejält effektfullt och snyggt!

När man tänker väggpanel så är dom nog vita men att måla dessa i svart och mörkgrått är absolut inte fel. Har man ingen väggpanel eller känner att det kanske blir för mycket för ens smak så kan man ist nöja sig med mindre medel och arbetskraft. Att sätta smalare lister på väggen i rektanglar, som ramar exvis över sängen el på vilken vägg som helst som man vill ge lite liv och snygg effekt till. För att sen just måla in i samma färg som hela väggen. I de effektfulla rektanglarna kan man sen placera en tavla eller bara låta vara precis som den är.

Vi gillar att måla och en trend som verkligen gäller är att även måla in sina möbler i bakgrundsfärgen. Alltså att låta bänken mot den gröna väggen också få bli just grön eller att låta den platsbyggda sänggaveln få samma färg som väggfärgen. Det skapar en otrolig harmoni. Vi blir modigare och modigare när det kommer till färg och lika mycket som vi gillar när en kulör bryter av, lika mycket verkar vi gilla när vi målar allt enhetligt. När man tillexempel målar dörren och dess foder i samma kulör som väggen. Där väljer vi att inte bryta av med färger i själva grunden men ist kanske vi placerar en svart favoritstol mot det helt inmålade grå kulören som både vägg, dörr och foder består av. Att måla in tak och golvlist i våra målarprojekt är också populärt. Det känns nytt ger ett snyggt resultat. Att våra gamla möbler målas om är inte nytt. Ett gammalt skåp kan gå från körsbärsfärg till att få bli svart. En furumöbel kan gå från sin gula kulör till att bli matt grå. Vi använder, sliter, förnyar och ger nytt liv med hjälp av lite färg.
Vissa väljer att måla in ett helt skåp även handtagen i mässing. Andra vill låta just mässingen bryta av det hela. Att sätta en ny prägel på sitt gamla köksbord kan vara att slipa av bordsskivan och vaxa in den och att låta underredet få en uppfräschning med hjälp av exvis svart el grå färg. Med jättesmå medel och inte allt för mycket arbetskraft kan en tråkig möbel som va tänkt att först slängas ist älskas och pryda hemmet flera år till framöver.

Att måla om småmöbler som pallar, nattduksbord, stolar och byråer kan verkligen göra skillnad. Att använda sig av 2 kulörer piffar till det ännu mer. Att låta byråns ben bli svarta medan resten målas i en beige färg, riktigt tufft och man sätter sin egna prägel och kan gilla möbeln ännu mer. Att låta den gamla träpallen få ha kvar sina trärena ben men ge den en svart sits blir också en häftig kontrast. Pinnstolen kan få ha kvar sin trärena sits och istället få svarta ryggpinnar och ben.
I våra nymålade rum stylar vi till lite extra med favoritvasen el lampan som vi gillar bäst. På den nymålade byrån placeras en ljusstake, favoritprintet i en smakfull ram och en blomma bli pricken över i:et. Den nymålade stolen får en dyna i fårskinn. Vi kommer säkerligen fortsätta måla våra möbler men vi kommer också låta de riktigt omtyckta gamla möblerna få sticka ut precis som de är, tillsammans med våra nymålade väggar  i kulörerna mörk grågrön och cognac.  
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden xejqBt:
Kommentarer:
Fortsätt »