Så lyckas du med riktigt snygga stilleben | Reforma Sthlm
REFORMAS INREDNINGSBLOGG
Så lyckas du med riktigt snygga stilleben

Så lyckas du med riktigt snygga stilleben

Ett stilleben är det perfekta sättet att sammanfatta din personliga stil och ge ditt hem en unik känsla. Men oavsett hur mycket man tycker sig söka runt på Pinterest och Instagram efter ideér och inspiration till hur man ska få ihop ett riktigt snyggt stilleben till sidobordet eller hyllan så känns de ofta som att något saknas. Därför vill vi på Reforma ge dig våra bästa tips för hur du lyckas med ett perfekt arrangerat stilleben som känns både genomtänkt och trendigt!

Först och främst: Vad är ett stilleben?

Ordet stilleben kommer från måleriets och fotografins värld och är benämningen på ett motiv som bara innehåller föremål, oftast hushållsattiraljer och vackra ting såsom blommor och böcker - Vilket har lett till att det numera även används inom heminredning. Dessa arrangemang av vackra prylar ger liv till tråkiga och tomma ytor och är som tidigare nämnt ett perfekt sätt att ge utrymme till att uttrycka dina personliga stil.

Spännande mix av material

Även om man vill att ett stilleben ska kännas sammanhängande så kan det lätt bli tråkigt om alla föremål är av samma eller allt för lika material. Ett tips är att hitta en färgskala som man tycker passar in i sitt hem men att föremålen i sig är av olika och kontrasterande material. Sten kombinerat med trä är otroligt trendigt just nu och absolut något som du bör kika efter när du letar komponenter till din vackra enhet. Tillsammans med en vas i klarglas blir stillebenet både rustikt och elegant på samma gång. Se här nedan hur ljusstaken ‘Tealight’ kombineras med en vas i klarglas med enkla linjer. Lek med krom, mässing, sten, trä och glas på ett sätt som överensstämmer med din personliga stil och våga tänka utanför boxen för att skapa en unik detalj.

Tänk på kontraster i färg och form

För att ett stilleben inte ska kännas platt så är kontrasterna mellan föremålen otroligt viktigt. För att skapa ett levande arrangemang så bör du tänka på att hitta variationer i både färg och form men även skillnader i höjd. Ställ det högst föremålet längst bak och bygg framåt med lägre och lägre detaljer. Är de flesta av dina dekorationer i liknande höjd så kan du bygga upp höjden med coffee table-böcker eller små piedestaler. Se alla våra piedestaler HÄR. För att det inte ska bli för mycket att ta in så är ett knep att hitta ett statement piece som är center of attention. Har du till exempel ett stilleben som går i beige, neutrala färger så kan ett föremål i svart eller ett färgglatt föremål vara det som kommer att lyfta det till nästa nivå. Samma sak gäller som sagt för formerna i stillebenet. Har du mestadels raka linjer så kan en mer organisk form vara det som sätter pricken över i:et. Vasen ‘Triton’ från ByOn är ett drömmigt exempel på ett sådant statement piece med både sin unika färg och form.

Låt ditt stilleben vara det som poppar

För att ditt stilleben överhuvudtaget ska kunna poppa så behöver det luft runt omkring sig. Uttrycket ‘White space’ eller ‘Negative space’ används inte minst inom grafisk design och är ett tillvägagångssätt för att ge fokus till det som ska framhävas. Om det hamnar för nära övriga dekorationer eller sprids ut på för stor yta så blir det lätt en i mängden och den annars så vackert sammanhängande dekorationen kan istället kännas rörig och för mycket. För att lyckas med detta behöver du tydligt gruppera ditt stilleben på ett eller annat sätt. Några sätt att göra detta är att till exempel samla det till ett och samma hörn av sideboarden eller så kan du också samla det genom att ställa det på ett separat hyllplan i din bokhylla. En tredje idé för skapa en sammanhängande enhet är att avskilja det med hjälp av en bricka. Den ovala stenbrickan ‘Marble’ från Meraki ger ett elegant uttryck medan träbrickan ‘Craft’ är för dig som söker en mer organisk stil.

Inspiration för stilleben olika rum

Stilleben i köket

När det kommer till stilleben i köket så är ett tips att också låta det vara användbart. Man vill oftast ha den bänkyta som finns i ett kök till det som ska göras i ett kök - att laga mat. Så för att kombinera nytta med nöje för ditt stilleben i köket så är en bra idé att ta med hushållsattiraljer såsom skärbrädor, kryddkvarnar, oljor och knivhållare i ditt arrangemang. Stilleben med ditt finporslin i öppna hyllor är också otroligt vackert och kan framförallt skapa en lantlig känsla i ditt kök. Hyllan ‘Vintage Black’ tillsammans med porslinsserien ‘Pion’ från House Doctor kommer helt klart att skapa ett romantiskt, lantligt arrangemang.

Stilleben i hallen

För att skapa ett stilleben i hallen så kan du utnyttja till exempel väggkrokar som en bas för ditt arrangemang. Kombinera vackert med användbart genom att hänga upp en spegel på dina krokar - DENNA väggspegel från Hubsch har kedja upptill som gör att det blir en enkel upphängning på dina krokar. Även DESSA väggkorgar från Speedtsberg ger samma kombination av funktion och dekorativa inslag. För att göra hallen välkomnande och mysig så är ett tips att ta in gröna inslag i form av växter och ett mysigt ljussken från levande ljus eller en snygg bordslampa.

Stilleben i badrummet

Genomtänkta och snygga stilleben i badrummet är det som kommer att ge riktig spakänsla. Framförallt så är levande ljus helt klart det som sätter stämningen i ditt badrum och bör vara en självklar del av ett badrumsstilleben. Även här kan du ta in den praktiska aspekten genom en snygg och stilren tvålpump från Meraki samlat på en bricka av vacker marmor. Att vika dina handdukar på ett smakfullt sätt och ta in i ditt arrangemang kommer att ge en cleanare helhet och vara pricken över i:et.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden VhcmuE:
Kommentarer:
Fortsätt »
Recycled materials

Recycled Materials

22% av de möbler vi sålt under 2020 har varit tillverkade av återvunna material. Vi vill framåt få denna andel att växa med 10% årligen.

Sustainable transport

Sustainable Transport

Ingenting som går att köpa hos oss har transporterats med flyg. Vi fraktar uteslutande med iso14001-certifierade båtar och erbjuder mer hållbara fraktalternativ i kassan.

Buy For Good

Buy for good

För varje order tar Reforma en del av vinsten för att investera i grön el-produktion. Vi har hittills byggt vindkraftverk i Kina och solcellsplarker i Indien.

Locally produced

Locally produced

Under 2020 har Reforma utökat sitt sortiment av möbler och inredning som produceras i Europa. Kortare transport leder till minskade utsläpp.

Sustainable packaging

Sustainable Packaging

Våra ordrar packas i FSC-märkta kartonger och skyddas till största del av återvunnen plast. Vi uppmanar alla våra kunder att återvinna allt emballage som våra artiklar skickats i.

Good working conditions

Good Working Conditions

Vi producerar våra möbler i fabriker som erbjuder schyssta arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Detta säkerställs genom kontroller utförda av oberoende kontrollkontor.

Certified factories

Certified Factories

De flesta av våra möbler är tillverkade i fabriker som arbetar aktivt med avfallshantering, smart resursanvändning och har nolltolerans för kemikalier eller andra farliga material.

Animal welfare

Animal Welfare

För de mattor och möbler som är tillverkade av ull och läder ser vi till att det i produktion och materialval tas hänsyn till djur och natur.

Biodegradeable

Biodegradeable

Många av våra möbler och inredningsdetaljer är 100% nedbrytbara. I praktiken betyder det att möbeln kan brytas ner av naturen lika enkelt som matrester.