De stora materialtrenderna just nu
REFORMAS INREDNINGSBLOGG
De stora materialtrenderna just nu


Naturnära material

2021 närmar sig slutet och vintern är snart på ingång. Året som varit har präglats av många olika trender inom inredningsvärlden, flera utav dem tror vi dock är här för att stanna. De stora materialtrenderna har en sak gemensamt - de präglas av hållbarhet och naturnära material. I år har vi älskat och fortsatt älska att blanda vintage och nytt för att skapa fina kontraster i hemmet, kombinationen mellan varma träslag och fluffiga texturer för att få den där ombonade känslan i hemmet. Vi listar fyra materialtrender som vi anser och tror kommer hänga med oss in i 2022 - och vi bjuder även på tre snabba skötselråd för att öka livslängden på möblerna och inredning i respektive material.

Träslag från norden

Trä i hemmet - på väggar, golv och möbler är en trend som hängt med länge. De nordiska träslagen får dessutom våra hjärtan att klappa lite extra. Vi på Reforma arbetar mycket med att våra tillverkningsprocesser ska vara hållbara och att materialet ska vara responsible. När det gäller just material av trä arbetar vi extra mycket att det ska vara återvunnet och FSC-certifierat - allt för fortsätta arbetet mot att år 2025 vara den möbelaktör som orsakar minst miljöpåverkan. De närproducerade och hållbara nordiska träslagen tillför mycket till våra hem. De medför en varm och naturnära känsla oavsett vilket träslag som klär möblerna. Hos oss på Reforma kan du hitta mängder av möbler i olika träsorter för att uppfylla dina behov och önskemål. Furu är ett material som ökat avsevärt i trend på senaste tiden. Furu är vanligt förekommande inom just inredning och möbelvirke och ger en unik och levande känsla i hemmet. Efter några år är det dessutom vanligt med kvistgenomslag i träet, vilket gör att vi älskar furu ännu mer. Kvinstgenomslagen skapar en spänning i möbeln och en struktur som bara blir finare med åren. Byrån ‘Cabinet Vintage’ från holländska Dutchbone är ett perfekt exempel på när Furu möter vintage i massiv trästomme och detaljer i svart metall. Denna byrån avspeglar det holländska märket perfekt genom mixen av industriellt och traditionellt hantverk. De är experter på att förena det rustika och unika samtidigt som de ger möblerna en själ och ett nytt liv.

Skötselråd - 3 snabba

Hur du sköter dina möbler i trä kan påverka dess utseende och livslängd något otroligt. Därför gäller de att vara uppmärksam och komma ihåg att ge dem kärlek regelbundet.

1. Träslag kan åldras vackert men tänk på att hur du placerar dina trämöbler, hur de exponeras för solljus kan påverka hur de åldras. För att träytan ska behålla en jämn nyans bör hela ytan utsättas för lika mycket ljus.

2. Eftersom trä är ett levande material rör de också på sig. Temperaturen och luftfuktigheten i rummet är också två faktorer som kan påverka träet rörlighet. För att vara på den säkra sidan bör du därför justera beslag och skruvar regelbundet.

3. Beroende på vilket träslag din möbel eller inredning är i och vilket typ av ytbehandling träet har behandlats med underhålls de olika. Ta därför reda på träsorten och ytan för att därefter välja ut lämpliga produkter att behandla med.Rotting fortsätter regera

Rotting är en trend som hängt med ett antal år nu - och med all rätt. Rotting är ett vackert naturmaterial och är egentligen en trend som uppkom redan under 70 och 80-talet. Som många andra trender kom rotting tillbaka under 2000-talet och tog oss återigen med storm. De flätade strängarna som utgör den fina rottingen framställs från vissa arter från rottingpalmsläktet. Materialet är mycket flexibelt och bidrar till en naturnära känsla i hemmet. Vi på Reforma tror att rotting är här för att stanna! Det ihåliga materialet ger ett luftigt och lätt intryck samtidigt som det ger en lyxig känsla i rummet. Rotting är helt enkelt det perfekta materialet för en vacker loungestol. Vi har mängder med olika stolar och fåtöljer men en stol som vi blivit totalt förälskad i är ‘Lounge Chair Rattan’ från den danska varumärket Madam Stoltz. Madam Stoltz är ett märke som ligger i framkant när det gäller trender och bohemisk inredning, de har alltså extra bra koll på det vävda trendmaterialet rotting.

Skötselråd - 3 snabba

1. Rotting är likt trä ett levande naturmaterial som påverkas av dess omgivning. Rotting kan därför växa och bli spretigt med kanter. För att undvika att materialet fastnar i kläder bör rotting regelbundet klippas vid behov för att formen ska hållas.

2. Rotting är ett starkt material trots dess tunna och lätta utseende, med tiden torkar dock materialet och kan knäckas vid för hög belastning. För att förebygga detta bör rottingmöbler fuktas en gång i månaden. Använd då tre matskedar med tvålflingor blandat med en liter ljummet vatten. Häll lösningen i en sprayflaska och spraya på baksidan av materialet, låt lösningen sjunka in i fibrerna ordentligt och torka sedan bort eventuella överskott.

3. Tänk på att rotting kan vara känsligt - speciellt om det är torkat. Var därför noga med att aldrig punktbelasta dina rottingmöbler genom att till exempel stå med fötter eller luta dina knän mot möbeln, då riskerar materialet att spricka.

Slitstarka jute

Jute är ett rustikt trendmaterial som liknar sig vid rottingens naturnära färg och struktur. Odlingsprocessen av jute är mycket miljövänlig och effektiv. Det lättodlade materialet kräver väldigt lite gödning, bekämpningsmedel och vatten vid dess tillverkning och är färdigt efter endast 120 dagar. Jute består av bastfibrer vilket gör att det till ett mycket slitstarkt material. Slitstarka material likt jute gör sig perfekt som mattor då de inte bara håller sig fina länge utan på grund av att de har en isolerande effekt. Det robusta materialet är därför perfekt att täcka dina kalla golv i vinter med. Den perfekta mattan i jute är ‘Glossy Sand’ från vårt egna varumärke. ‘Glossy Sand’ är en stor och rund matta i 100% jute som passar perfekt under soffbordet eller matbordet. Den varma naturfärgen ger ett mjukt och harmoniskt intryck - precis de vi är ute efter nu i vinter.

Skötselråd - 3 snabba

Jute är inte bara eftertraktat på grund av dess fina och naturnära färg och känsla utan också på grund av dess låga underhåll och slitstarka yta.

1. Jute är känsligt mot vatten och kan skadas om det utsätts under en längre tid. Undvik därför att tvätta mattan med ånga eller blötläggning.

2. Istället för att utsätta din inredning eller möbel i jute för vatten räcker det gott och väl med vanlig städning. Om det är en matta funkar dammsugning och att skaka och vädra mattan perfekt. Många gånger räcker det dessutom med dammsugning för att få bort eventuella fläckar.

3. Även om jute är ett mycket slitstarkt material kan det underlätta att kontinuerligt rotera din möbel eller matta i jute. Genom att rotera slits materialet mer jämt och livslängden ökar.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden xrG4PJ:
Kommentarer:
Fortsätt »
Recycled materials

Recycled Materials

22% av de möbler vi sålt under 2020 har varit tillverkade av återvunna material. Vi vill framåt få denna andel att växa med 10% årligen.

Sustainable transport

Sustainable Transport

Ingenting som går att köpa hos oss har transporterats med flyg. Vi fraktar uteslutande med iso14001-certifierade båtar och erbjuder mer hållbara fraktalternativ i kassan.

Buy For Good

Buy for good

För varje order tar Reforma en del av vinsten för att investera i grön el-produktion. Vi har hittills byggt vindkraftverk i Kina och solcellsplarker i Indien.

Locally produced

Locally produced

Under 2020 har Reforma utökat sitt sortiment av möbler och inredning som produceras i Europa. Kortare transport leder till minskade utsläpp.

Sustainable packaging

Sustainable Packaging

Våra ordrar packas i FSC-märkta kartonger och skyddas till största del av återvunnen plast. Vi uppmanar alla våra kunder att återvinna allt emballage som våra artiklar skickats i.

Good working conditions

Good Working Conditions

Vi producerar våra möbler i fabriker som erbjuder schyssta arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Detta säkerställs genom kontroller utförda av oberoende kontrollkontor.

Certified factories

Certified Factories

De flesta av våra möbler är tillverkade i fabriker som arbetar aktivt med avfallshantering, smart resursanvändning och har nolltolerans för kemikalier eller andra farliga material.

Animal welfare

Animal Welfare

För de mattor och möbler som är tillverkade av ull och läder ser vi till att det i produktion och materialval tas hänsyn till djur och natur.

Biodegradeable

Biodegradeable

Många av våra möbler och inredningsdetaljer är 100% nedbrytbara. I praktiken betyder det att möbeln kan brytas ner av naturen lika enkelt som matrester.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Få förtur till kampanjer, erbjudanden och nyheter genom våra inspirerande nyhetsbrev!