Inreda altan - inspiration
REFORMAS INREDNINGSBLOGG
Inreda altan- inspiration


Inreda altan – inspiration

Under de senaste åren har våra altaner och uteplatser kommit att få en allt större roll i våra liv. Det är där vi spenderar vår tid under nästan halva året. Från de korta stunderna tidigt på våren, då vi fyllda av längtan lapar i oss solens första värmande strålar – till midsommarfirandet, kräftskivan och sköna sensommarkvällar vid grillen med vänner och familj. Vi svenskar älskar verkligen våra uteplatser!

Funderar du över hur du skapar den ultimata myskänslan på din altan? Här delar vi på Reforma med oss av våra 10 hetaste tips till dig som ska inreda en mysig altan och söker inspiration!

1. Hållbart är alltid rätt – även när du inreder altanen

Att vi på Reforma älskar både återbruk och hållbarhetstänk, det är ingen nyhet. Men faktum är att hållbarhet är och fortsätter vara starkt trendigt inom inredning – även utomhus. Hur kan det här implementeras när du ska inreda en altan?

Först och främst – satsa på tidlösa och bekväma möbler av hög kvalitet, som håller länge. Organiska material, såsom trä, sten, rotting och textilier av naturfibrer är också heta tips. Dessa är både tidlösa och vänligare mot miljön. Organiska material skapar också en varm och jordnära känsla, som bidrar till en rogivande och ombonad miljö. Slutligen; ta hand om de möbler och dekorationer du inreder din altan med, så att de håller sig fina och hela riktigt länge.

2. Skapa en känsla av olika rum

Ett väl beprövat knep i inredningsvärlden, när du vill skapa ett välbalanserat och funktionellt hem, det är att inreda efter rum-i-rum-principen. När du ska inreda en altan kan du gott hämta inspiration från det konceptet. Börja med att fundera över hur du vill använda din altan.

Gruppera sedan dina utemöbler efter funktion. Häng upp en hängmatta för lata dagar med en bok, och gruppera sköna loungemöbler som skapar gott om utrymme för sena kvällar i goda vänners lag. Uppskattar du och familjen middagar utomhus? Placera ut en matgrupp! Med god planering kan du skapa utrymme för det du vill – även på en liten altan.

3. Ombonad och mysig altan – med inramningar

Rama in din altan för att få till den där riktigt ombonade rumskänslan. Hämta inspiration från inredningsmagasin när du inreder din altan. Säkert har du sett matgrupper omgivna av en vacker pergola med skira gardiner? Pergolor är mycket dekorativa när du vill inreda en mysig matplats på altanen – och dessutom ger de skydd undan sommarens hetaste dagar. Med blomstrande spaljéer, klängväxter och annat grönt kan du exempelvis rama in din hängstol, solsäng eller dina loungemöbler, och samtidigt skapa känslan av en avkopplande oas. Fina utemattor är inte heller att underskatta! En eller flera mattor är perfekt att inreda en altan med när du vill knyta ihop altanens olika rum och möbelgrupper.

4. Mjukt och mysigt med textilier

När du ska inreda en mysig altan, finns det vissa detaljer du bara inte får missa. Detaljer som härliga textilier, dekorativa kuddar, mjuka dynor och värmande plädar till exempel. Textilier höjer mysfaktorn markant – men de hjälper också till att skapa en mer visuellt tilltalande miljö, där bekvämlighet får stå i fokus.

Vårt tips är att du satsar på textilier som tål att ligga utomhus i den mån det är möjligt. Idag finns det gott om fina mattor och textila material som är anpassade för utomhusbruk. Med en smart förvaringsplats som exempelvis loungemöbler med förvaring – eller varför inte en fin korg precis innanför altandörren – kan du enkelt förvara de textilier som är lite känsligare. Sen är det bara att plocka fram dem vid behov.

5. Underskatta inte mysbelysningen

Belysning och olika ljuskällor är precis lika viktigt för en mysig altan, som de är för mysiga rum inomhus. Använd dig av fina ljuslyktor, marschaller, solcellslampor, härliga ljusslingor och annan belysning för att skapa en trivsam och stämningsfull miljö, även långt in på sensommarkvällen. Vårt tips är att satsa på minst 5–7 olika ljuskällor.

Har du tak över din altan kan du experimentera lite extra med din inredning – exempelvis genom att hämta inspiration från ditt vardagsrum. Häng upp lampor av rotting eller bambu, för en riktigt bohemisk och mysig känsla. Eller varför inte rislampor, vars mjuka sken verkligen passar perfekt för altanmys? En vintage ljuskrona är inte heller fel, om du vill addera en känsla av elegant lyx på din altan. Läs gärna mer om hur du lyckas med din belysning här!

6. Bjud in skuggan

Sol och värme i all ära – men ibland är det behagligt med skuggiga platser som tillåter oss att fly stekheta temperaturer. Så glöm inte att inreda för skugga på din altan, för maximal avkoppling. Segeldukar, parasoll eller en pergola är exempel på smart inredning som både ramar in och skuggar.

7. Inred din altan med en personlig touch

En riktigt härlig altan ska, precis som ditt övriga hem, återspegla din personlighet och inredningsstil. Våga därför hämta inspiration inifrån, när du inreder din altan! På så vis får du en tydlig röd tråd inifrån och ut, så att altanen verkligen blir en förlängning av ditt hem.

Vill du ha idéer på hur du kan stärka en personlig touch? Vårt hetaste tips är att våga mixa och matcha. Exempel kan vara att blanda olika material, såsom trä, metall, keramik och olika typer av textilier. På samma vis kan du leka med olika mönster och färger, för att skapa intressanta kontraster. Eller varför inte skippa den färdiga matgruppen och istället plocka ut bord, stolar och loungemöbler av olika design och material? Kanske gillar du den charmiga looken av att blanda en matgrupp med moderna linjer, med hyllor av vintage äppellådor och loungestolar av rotting? Fantasin sätter gränser.

8. Växtlighet och fina krukor

Ingen uteplats eller altan är komplett utan grönska. Begränsa dig inte till balkonglådor, utan lek med placeringarna. Klätterväxter på spaljéer och utmed väggar, hängande amplar och krukor av olika slag. Ett tips för en extra dynamisk altan, är att satsa på krukor av olika material och storlekar. Blanda också gärna växter med olika texturer och som växer i olika nivåer.

9. Inspiration för en flexibelt inredd altan

Flexibilitet är ett bra ledord när du ska inreda din altan – särskilt om den är liten till ytan. Här kan smarta utemöbler som också erbjuder förvaring verkligen lösa många problem. Detsamma gäller sidobord som kan användas på flera olika vis. Multifunktionella möbler som sittpuffar, hopfällbara stolar eller stora kuddar är också smarta inslag, som på nolltid löser eventuella kriser om sittplatserna inte räcker.

10. Utnyttja väggarna

Vem har sagt att du inte kan inreda väggarna på din altan och hämta inspiration från husets inredning? Sätt upp snygga hyllor som du inreder med gröna växter, ljuslyktor, fina skulpturer och andra, väl valda, inredningsdetaljer. Glöm bara inte att plocka undan alla ömtåliga föremål när säsongen är över – så att de håller sig fina länge.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden mYuhBU:
Kommentarer:
Fortsätt »
Recycled materials

Recycled Materials

22% av de möbler vi sålt under 2020 har varit tillverkade av återvunna material. Vi vill framåt få denna andel att växa med 10% årligen.

Sustainable transport

Sustainable Transport

Ingenting som går att köpa hos oss har transporterats med flyg. Vi fraktar uteslutande med iso14001-certifierade båtar och erbjuder mer hållbara fraktalternativ i kassan.

Buy For Good

Buy for good

För varje order tar Reforma en del av vinsten för att investera i grön el-produktion. Vi har hittills byggt vindkraftverk i Kina och solcellsplarker i Indien.

Locally produced

Locally produced

Under 2020 har Reforma utökat sitt sortiment av möbler och inredning som produceras i Europa. Kortare transport leder till minskade utsläpp.

Sustainable packaging

Sustainable Packaging

Våra ordrar packas i FSC-märkta kartonger och skyddas till största del av återvunnen plast. Vi uppmanar alla våra kunder att återvinna allt emballage som våra artiklar skickats i.

Good working conditions

Good Working Conditions

Vi producerar våra möbler i fabriker som erbjuder schyssta arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Detta säkerställs genom kontroller utförda av oberoende kontrollkontor.

Certified factories

Certified Factories

De flesta av våra möbler är tillverkade i fabriker som arbetar aktivt med avfallshantering, smart resursanvändning och har nolltolerans för kemikalier eller andra farliga material.

Animal welfare

Animal Welfare

För de mattor och möbler som är tillverkade av ull och läder ser vi till att det i produktion och materialval tas hänsyn till djur och natur.

Biodegradeable

Biodegradeable

Många av våra möbler och inredningsdetaljer är 100% nedbrytbara. I praktiken betyder det att möbeln kan brytas ner av naturen lika enkelt som matrester.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Få förtur till kampanjer, erbjudanden och nyheter genom våra inspirerande nyhetsbrev!