Inreda liten lägenhet
REFORMAS INREDNINGSBLOGG
Inreda liten lägenhet


Inreda liten lägenhet

Att inreda en liten lägenhet bjuder på vissa utmaningar. Att skapa sitt drömhem och inreda helt efter eget tycke och smak, vore förstås enklare i ett stort hus än i en liten lägenhet. Du behöver dock inte hålla ned ambitionen när du är i färd med att inreda en liten lägenhet – tvärtom kan även ettor på under 30 kvm bli ett både vackert och praktiskt hem!

I den här artikeln bjuder vi på inspiration och praktiska tips som passar vare sig du ska inreda en etta på 40 kvm, eller ett mindre studentrum. Med andra ord tips som passar både studenter och compact living-fantaster.

Smarta lösningar för en liten lägenhet

En begränsad yta kan ge uppenbara problem när det är dags att inreda bostaden. Arvegodset i form av en enorm byrå, eller din önskan att få plats med både en stor soffa och en dubbelsäng, kan ställa till problem. Som tur är kan du med hjälp av smarta lösningar inreda en liten lägenhet på ett sätt som gör att den känns som en hel våning. Med exempelvis multifunktionella möbler, och estetiska inslag i form av ett fåtal stora tavlor, kommer lägenheten både uppfylla de praktiska behov en bostad ska uppfylla samtidigt som den ger utrymme för ett personligt uttryck.

Funktionellt och estetiskt på samma gång

Det viktigaste att ha i åtanke när du ska inreda en liten lägenhet är att möblerna behöver vara funktionella, helst uppfylla två behov på samma gång, och dessutom ha en utformning och design som gör att rummet känns större än vad det är. Det är inte helt ovanligt att små bostäder inreds med ett antal mycket små möbler, vilket är förståeligt när yta är en bristvara. Samtidigt så ger det ett plottrigt intryck och får faktiskt lägenheten att framstå som mindre istället för större. Satsa därför gärna på ett fåtal, något större möbler.

Tycker du om sociala sammankomster och vill ha möjlighet att låta kompisarna sova över i din etta? Då är en bäddsoffa idealisk – bekväm soffa på dagen och praktisk gästsäng på natten. Ett annat alternativ kan vara att använda din vanliga säng som en soffa, fyll bara upp med överkast, mysiga plädar och stora kuddar som ryggstöd! När det kommer till matbord rekommenderar vi ett runt bord. I ett mindre utrymme får det rummet att verka större, och det är enklare att få plats med gäster utan att det känns trångt.

När du ska inreda en liten lägenhet är det alltså bra om du noga tänker igenom dina preferenser på förhand. Vill du ha en stor säng, kan det vara lagom att komplettera med ett lite mindre matbord, exempelvis ett klaffbord. Är soffa och soffbord något du inte kan kompromissa med, kan en loftsäng vara ett bra alternativ för att få plats med det som du anser är viktigast. Ska du exempelvis inreda en etta på 30 kvadrat, är det mer eller mindre ett måste att kompromissa mellan olika önskemål och behov.

Inreda etta utan sovalkov

Att inreda en etta utan sovalkov ställer lite extra krav på din fantasi och kreativitet. Många små lägenheter består av ett, stort rum. Med andra ord ska sovrum, vardagsrum och ett eventuellt hemmakontor samsas på samma yta. Med hjälp av smarta lösningar i en liten lägenhet utan sovalkov är detta trots allt fullt möjligt.

Saknar din lägenhet sovalkov kan du enkelt skapa ett utrymme som ändå känns avskilt från resten av bostaden. Genom att möblera en liten lägenhet med rumsavdelare frambringar du genast känslan av ett separat sovrum. Tycker du att rumsavdelare känns för skrymmande, kan du åstadkomma samma effekt med takskenor och gardiner. Rumsavdelare går givetvis att använda i andra delar av lägenheten också, exempelvis vid matbordet om du vill ha ett “separat” kök. Hos oss på Reforma hittar du ett stort antal rumsavdelare och gardiner, i olika design och material.

Väggfärg och tavlor för ett större rum

Färgen på väggarna, liksom tavlor och annan konst, har en stor betydelse när du är i färd med att inreda en liten lägenhet. Ska du inreda en etta på 30 kvm, kommer utrymmet givetvis att vara det samma oavsett väggfärg. Känslan av utrymmet kommer dock variera efter färg och inredning. Ljusa väggar reflekterar ljus, vilket gör att rummet känns större. Mörka färger kan göra att större möbler smälter in bättre i rummet, vilket i sin tur kan göra att ytan känns mer tilltagen än vad den är. I grund och botten är det helt enkelt en smaksak vilken färg väggarna ska ha.

Vi vill slå ett slag för konst på väggarna. Det gör att du kan få en personlig prägel på lägenheten. När du ska inreda en liten lägenhet rekommenderar vi att du satsar på ett fåtal, större tavlor snarare än flera av mindre modell. En stor matta på golvet tycker vi också är ett givet val som inredning i liten lägenhet. Större speglar är också en snygg detalj som får rummet att kännas större.

Möblera en liten lägenhet – tips och inspiration

Du har nu fått koll på det viktigaste när det gäller att inreda en liten lägenhet. Rätt väggfärg, praktiska möbler och en inredningsstil som får lägenheten att kännas större än vad den är. Vi avslutar med ett par tips som gör att lägenheten skulle passa som omslag på vilket inredningsmagasin som helst!

Utnyttja rummets alla dimensioner

När du ska inreda en 1:a kommer du märka att golvytan är begränsad. Då passar det utmärkt att använda smarta lösningar för en liten lägenhet, exempelvis hyllsystem som bygger på höjden. En bokhylla som når ända till taket är både snyggt och praktiskt. Höga, breda hyllor kan även användas som rumsavdelare för att ge rummet en viss struktur.

Sovalkov

En sovalkov är ett lyxigt inslag i en mindre lägenhet. Den underlättar oavsett om du ska inreda en etta på 25 kvm eller en större lägenhet. Med hjälp av en gardin framför sängen skapas känslan av ett separat sovrum, vilket gör att sängen göms undan från resten av inredningen.

Förvaringsutrymme

När du ska inreda en liten lägenhet är förvaringsutrymme A och O. Det krävs inte mycket prylar som ligger framme för att det ska kännas stökigt. Välj gärna en säng som rymmer förvaringslådor på undersidan. Det finns även soffor och soffbord som har praktiska förvaringsutrymmen. På så vis är det enklare att hålla det städat och snyggt hemma och du kanske kan välja en mindre garderob istället.

Loftsäng

När du ska möblera en liten lägenhet är loftsängen ett klassiskt val. Med hjälp av lite fantasi kan loftsängen bli som ett extra rum, samtidigt som det frigörs mycket plats under sängen. Perfekt yta för en myshörna eller en garderob.

Tänk grönt

När du ska inreda en liten lägenhet bör du definitivt satsa på att få med en hel del växter i inredningen. Det är både vackert för ögat och bra för inomhusmiljön. Som med allt annat i den lilla lägenheten gäller det att tänka smart för att få plats. I Reformas utbud hittar du ett flertal hängande krukor, ett riktigt snyggt inslag när du ska inreda en liten lägenhet.

Vi strävar alltid efter att vara ett grönt val för dig som kund. Vi klimatkompenserar, återvinner och har klimatet i åtanke i varje steg – från tillverkning till frakt.Läs gärna vidare i vårat inägg om hur du inreder med en liten budet!

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden wXP4VE:
Kommentarer:
Fortsätt »
Recycled materials

Recycled Materials

22% av de möbler vi sålt under 2022 har varit tillverkade av återvunna material. Vi vill framåt få denna andel att växa med 10% årligen.

Sustainable transport

Sustainable Transport

Ingenting som går att köpa hos oss har transporterats med flyg. Vi fraktar uteslutande med iso14001-certifierade båtar och erbjuder mer hållbara fraktalternativ i kassan.

Buy For Good

Buy for good

För varje order tar Reforma en del av vinsten för att investera i grön el-produktion. Vi har hittills byggt vindkraftverk i Kina och solcellsplarker i Indien.

Locally produced

Locally produced

Under 2022 har Reforma utökat sitt sortiment av möbler och inredning som produceras i Europa. Kortare transport leder till minskade utsläpp.

Sustainable packaging

Sustainable Packaging

Våra ordrar packas i FSC-märkta kartonger och skyddas till största del av återvunnen plast. Vi uppmanar alla våra kunder att återvinna allt emballage som våra artiklar skickats i.

Good working conditions

Good Working Conditions

Vi producerar våra möbler i fabriker som erbjuder schyssta arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Detta säkerställs genom kontroller utförda av oberoende kontrollkontor.

Certified factories

Certified Factories

De flesta av våra möbler är tillverkade i fabriker som arbetar aktivt med avfallshantering, smart resursanvändning och har nolltolerans för kemikalier eller andra farliga material.

Animal welfare

Animal Welfare

För de mattor och möbler som är tillverkade av ull och läder ser vi till att det i produktion och materialval tas hänsyn till djur och natur.

Biodegradeable

Biodegradeable

Många av våra möbler och inredningsdetaljer är 100% nedbrytbara. I praktiken betyder det att möbeln kan brytas ner av naturen lika enkelt som matrester.

ny kund? Få 5% rabatt på ditt första köp.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på instagram för att förtur till kampanjer, erbjudanden och nyheter!
Ange koden i kassan när du handlat klart.
Tack för att du prenumererar!
Ny kund? 
Få 5% rabatt på ditt första köp.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att förtur till kampanjer, erbjudanden och nyheter. 
Thank you for subscribing!